MOSTOV PROGRAM ZA SPLIT: „BEZ OBZIRA KOLIKO TRUDA BUDE POTREBNO, SLUŠAT ĆEMO POTREBE GRAĐANA SPLITA“

Split, 25. 6. 2020. – Središnji trg Dioklecijanove palače bio je danas mjesto na kojem je predstavljen Mostov predizborni program za Split. Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih liste i nositelj liste u X. izbornoj jedinici i Ivana Ljulj, predstavnica splitske organizacije Mosta i treća kandidatkinja spomenute liste, osvrnuli su se na nacionalne probleme koji posredno i neposredno utječu i na grad Split i Dalmaciju.


Govoreći o području interesa koji će zastupati u Hrvatskom saboru, Ljulj se osvrnula na protekli rad Mosta u splitskom Gradskom vijeću. „Most je prepoznao da osobitu pozornost treba posvetiti brizi za starije i nemoćne, na smještaj u domovima se čeka 10 godina, a to je problem i u Splitu i u Dalmaciji. I do sada smo, na svim razinama, od lokalne do nacionalne tražili za Split i Dalmaciju sredstva za izgradnju novih Domova za starije i nemoćne. Smatramo da u Saboru treba provesti raspravu o današnjem položaju umirovljenika koje se često stigmatizira kao socijalni i mirovinski problem.

Osvrćući se konkretno na Split, Ljulj je istaknula kako je pitanje umirovljenika u Splitu od krucijalne važnosti budući da u gradu živi gotovo 50.000 umirovljenika.

„Govoreći o umirovljenicima, njih 9.709 prima mirovinu manju od 2.000 kuna mjesečno. Mjeru potpore Grada Splita, 100 do 300 kuna mjesečno u okviru projekta „Moj zlatni Split“, krajem studenog 2019. primala su 2.693 umirovljenika. Kada sam jednoj nedavnoj raspravi ukazala na ove razlike kritizirana sam zbog nedovoljne upućenosti i pripremljenosti, premda navedeni podaci stoje u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava. Kao razlog se navodilo da se dobiveni podatci ne odnose na umirovljenike u Splitu već da ih Ministarstvo vodi na nivou područnog ureda u Splitu i za druga područja okolnih gradova i općina. Ovim putem pozivam sve umirovljenike s prebivalištem u Gradu Splitu koji primaju mirovinu do 2.000 kuna, a ne primaju mjesečnu potporu Grada Splita da mi se jave, provjerit ćemo kriterij po kriterij kako bi došli do pravih podataka.“

Kao jednu od najvažnijih tema kojom su se bavili u Gradskome vijeću, mostovci su istaknuli Park-šumu Marijan.

„U Hrvatskom saboru ćemo tražiti učinkovitu zaštitu park-šume Marjan koja je jedan od simbola grada. Rješenja smo od Grada Splita za ovaj problem počeli tražiti u siječnju 2018. Unatoč svim dosadanašnjim raspravama na Gradskom vijeću, ukazivanju na probleme svim institucijama, gotovo da je uništen temeljni fenomen šume radi čega Marjan i je zaštićen. To ukazuje na sistemski problem koji ruši načelo vladavine prava, a neprovođenje zakona Republike Hrvatske nije u interesu Splita“ istaknula je Ljulj.

Govoreći o višestrukim obećanjima Vlade Gradu pod Marjanom, Ljulj je naglasila:

„Inzistirat ćemo na rokovima za izgradnju POS-ovih stanova u Splitu kao rješenju za podstanarske obitelji jer je jasno da se stanovi u Korešnici neće izgraditi kako je obećano. Ovo je jedan od naših prioriteta – tražit ćemo odgovornost svih onih koji lako obećavaju, a teško rade. Naš je cilj da ljudi ostanu živjeti u Splitu!“

Imovinsko-pravni odnosi i infrastrukturalna pitanja od krucijalne su važnosti za grad Split i užu okolicu što je bilo vidljivo prilikom pokušaja izmještanja kolodvora na Kopilicu. U mostu su posebno ponosni na rješavanje problema ujednačavanja cijena gradskih i privatnih vrtića koja sufinancira grad.

„Na kraju želim naglasiti da ćemo i dalje pažljivo slušati i propitivati sve što se za Grad Split i Dalmaciju komunicira kao rješenje i to ćemo propitivati. Koliko god truda i rada trebalo uložiti, razotkrit ćemo u kojoj mjeri oni koji danas pričaju i obećavaju uistinu namjeravaju i realizirati i u kojem vremenskom roku. Ako i vi u svakodnevnom životu osjetite da je stvarnost drukčija od toga kako je vide i prezentiraju profesionalni uljepšavatelji stvarnosti, onda za vas izbori imaju smisla! Kao što za nas ima smisla kandidirati se, obrađivati konkretne teme, okupljati slobodne ljude i dati svoj doprinos u borbi za svoj grad i svoju zemlju“ zaključila je Ljulj.

Komentirajući program koji se odnosi na potrebe otoka i njihovu zastupljenost u Saboru, Božo Petrov rekao je kako je od presudne važnost bolja povezanost otoka s kopnom i rješavanje problema hitne zdravstvene skrbi. „Od 2016. upozoravamo na problem hitne medicinske skrbi kada smo, u vrijeme premijera Oreškovića, tražili da se uspostavi hitna helikopterska služba i inzistirali na boljoj povezanosti kopna i otoka. U to, dakako, ulaze i mogućnosti obrazovanja. Ne ovakvog kakvog nam nude, već prvenstveno na materijalne uvjete učenicima i ljudima koji rade u obrazovnom sustavu“ zaključio je Petrov.