POLITIČKE ODLUKE KOJE NI KADA JE ZDRAVLJE U PITANJU NE IDU U PRILOG GRAĐANIMA NEGO SAMO ODABRANIMA

Zagreb, 25. 6. 2020. – Danas su u Mostovoj središnjici na konferenciji za novinare politički tajnik Mosta Nikola Grmoja i dr. Ivan Bekavac govorili o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj i Mostovom prijedlogu kako se nositi s ponovnom pojavom koronavirusa, a zatim je dr. Bekavac iznio i Mostov program za zdravstvo.

„Zdravstvo je jako važna tema, a to nam je tijekom ove epidemije postalo posebno vidljivo.“ – naglasio je Nikola Grmoja prije nego je prepustio riječ dr. Bekavcu, koordinatoru Mostovog Savjeta za zdravstvo koji stoji na drugom mjestu kandidacijske liste Mosta za VI. IJ kojoj je Grmoja nositelj.

Ivan Bekavac upozorio je da je preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zabrinjavajuća.

„Glavni akteri ovog zanemarivanja su članovi Nacionalnog stožera, ali i članovi pa i predsjednik Vlade koji su svojim lošim primjerom ukazali građanima RH kako nije potrebno provoditi mjere koje je predložio i preporučio Hrvatski zavod za javno zdravstvo i koje su nam proteklih mjeseci sačuvale glavu. Ta nebriga u konačnici odrazila se i na ponašanje naših građana pa imamo primjer koncerta na kojemu je pjevač zaražen COVID-om sudjelovao na koncertu na kojem je bilo 600 ljudi. Kako je moguće da se u Hrvatskoj uopće organizira koncert koji broji 600 sudionika? Gdje je tu država, gdje je tu odgovornost za zaštitu zdravlja? Vjerujem kako je jučerašnja odluka Nacionalnog stožera o potrebi četrnaestodnevne izolacije za goste iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Kosova koji imaju namjeru posjetiti Hrvatsku nestručna, vjerujem da ona nije utemeljena u struci niti u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti nego je to, nažalost, jedna politička odluka koja fokus javnosti želi prebaciti s odgovornosti vladajućih u RH na građane susjednih zemalja. To odgovara političkoj aktualnoj situaciji u predizbornom vremenu i odgovara HDZ-u, ali za nas je to potpuno neprihvatljivo jer mislimo da je prioritet zdravlje građana. Nesretni porast broja novozaraženih govori u prilog tezi kako se moramo početi više baviti prevencijom novog vala, a manje političkim odlukama koje idu na teret zdravlja građana.“ – objasnio je dr. Ivan Bekavac, a zatim je progovorio o Mostovom programu za zdravstvo.

„Naša želja je afirmirati značaj potencijala zdravlja u razvitku Hrvatske jer zdravlje ne smije biti teret države nego motor društva i na tome ćemo nastojati u nadolazećim razdobljima.“ – naglasio je dr. Bekavac.