SRAMOTNI “PROJEKT SLAVONIJA”

Sramotni “projekt Slavonija”: gašenjem šećerane u Virovitici i mljekare u Osijeku, nekoliko stotina radnika i kooperanata ostaje bez posla

Narod ne može ni šutjeti, nego pokušati sve da se Slavonija napokon probudi!

U samo dva i pol mjeseca stigle su najave o gašenju tvornice šećera Viro u Virovitici, te gašenju proizvodnog pogona tvornice Meggle u Osijeku. U šećerani Viro 180, a u mljekari Meggle 160 radnika ostaje bez posla, a brojka je znatno veća kad se pribroje brojni kooperanti.

Naime, osim otkaza za 160 radnika obustavom proizvodnje otkazani su ugovori s 200 kooperanata, malih OPG-ova od kojih je Meggle otkupljivao sirovo mlijeko, a posljedice će snositi i njihove obitelji, dobavljače, prerađivači, kao i svi oni koji se bave poljoprivredom u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Uz sva upozorenja i govor o potrebnoj brizi za vrijednog radnika, poljoprivrednika, stočara, jedino što imamo je gašenje tvornica, gašenje postrojenja, otkazi, smanjenje proizvodnje, iseljavanje.

Jesu li mogli i mogu li još uvijek učiniti nešto da ova proizvođačka tvrtka u Osijeku ostane aktivna? Je li ovo realizacija projekta Slavonija, Baranja, Srijem? Je li ovo sigurnost i sigurna Hrvatska? Ili je ovo samo jedanu nizu učinaka “Projekta Slavonija?” Prošli su izbori pa se sad vide činjenice i konkretni rezultati svih tih projekata u Slavoniji!

“Narod ne odustaje, narod se bori, narod je vrijedan, ali kako izdržati takvu nebrigu vlasti. Ovakvim načinom rada sve više će se vidjeti “plodovi” takvih poteza i odnosa prema poljoprivredi, odnos prema radniku, odnos prema hrvatskom seljaku”, upozorava Mostovac Petar Kopunović Legetin, osječki vijećnik.

Onaj tko voli Slavoniju ne može stajati po strani, ne može ni šutjeti, nego pokušati sve da se Slavonija napokon probudi!