Most traži vraćanje ovrha na sudove

Zagreb, 8. rujna 2020. – Na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru Most je danas upozorio da za nešto više od mjesec dana ističe moratorij na ovrhe uveden zbog korona krize, te u listopadu prijeti ovršna kriza, budući je HDZ već dva mjeseca nakon izbora odustao od vraćanje ovrha na sudove, odnosno ukidanje javnobilježničkih ovrha.
Saborski zastupnici, Božo Petrov, Nikola Grmoja, Marin Miletić, istaknuli su kako se Most zauzima da se ovrhe vrate na sudove, a ovršni postupci budu efikasniji I pravedniji.

Ministar pravosuđa i javne uprave Ivan Malenica, prema najavama, odustaje od novog ovršnog zakona i najavljuje tek kozmetičke izmjene prema kojima se i dalje namjerava zadržati javne bilježnike u ovršnom postupku”, rekao je Grmoja.

Most se zalaže da se ovrhe vrate na sudove, jer sudovi mogu procijeniti o razmjernosti ovrhe, odnosno treba li zbog duga od par stotinu kuna u pitanje doći kuća. Promjenom ovršnog zakona treba uvesti elektronički ovršni sustav gdje bi ovrhe provodili suci I ovršni službenici, što bi bilo efikasnije I jeftinije”, rekao je Petrov.

Marin Miletić je istaknuo primjere Slovenije, Poljske, Estonije koje ovrhe provode puno učinkovitije i ne treba im vojska ljudi službenika I javnih bilježnika.

Trošak treba svesti na najmanju moguću mjeru, a tu ne treba izmišljati toplu vodu, jer postoje primjeri zemalja u kojima to funkcionira. Ako se uzme da je javnobilježnička tarifa oko 250 kuna po jednom rješenju za 300 000 kuna ovrha, dolazi se do iznosa od 75 milijuna kuna za troškove javnih bilježnika, a državi je ta koja im je dala da obavljaju taj posao”, rekao je Miletić.