Most iznosi svoje prijedloge za poboljšanje školske nastave u uvjetima epidemije

Marija Selak Raspudić: „Škola nije epidemiološka nego nastavna institucija i ne možemo podržati diskriminaciju u školama“

Zagreb, 15. rujna 2020. – Na današnjoj konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora saborska zastupnica Marija Selak Raspudić istaknula je kako su brojne pritužbe roditelja koji se nakon početka školske godine nemaju kome obratiti vezano za posljedice uvedenih epidemioloških mjera, a škole su svedene na epidemiološke ustanove umjesto na nastavne institucije.

„Potrebno je hitno vratiti fokus na nastavu. Smatramo da ured pravobraniteljice za djecu nije adekvatno reagirao, niti pružio djeci zaštitu, a roditeljima potporu, jer je samo istaknuo nužnost transparentnijeg donošenja mjera. Prepuštanjem nadležnosti o funkcioniranju školskog sustava gotovo isključivo epidemiološkim stručnjacima, resorni je ministar zanemario ključnu ulogu školstva, a to je kvaliteta obrazovnog procesa koja je u ovoj školskoj godini postala izlišna. Zato smatramo da se ovakvim mjerama krši konvencija o pravima djeteta, osobito članak 2. i 3. koji se odnose na diskriminaciju i postupanje u interesima djeteta. Mjera koja kaže da se dijete mora izolirati u posebnu prostoriju ako se znakovi bolesti jave tijekom boravka u ustanovi, te pozvati roditelja, a to dovodi do diskriminacije, jer se na temelju procjene nastavnika koji nije epidemiolog, dijete koje se požalilo na glavobolju, neprimjereno i naglo izolira, što rezultira strahom i vršnjačkom diskriminacijom. Navedenu mjeru treba ukinuti. Diskriminacija po materijalnoj osnovi vidljiva je u mjerama koje se odnose na izvannastavne aktivnosti, jer vrijede dvostruki kriteriji, sporta u školi i izvan nje, a djeca ispaštaju, jer raste broj pretile djece, a tu je i socijalna diskriminacija, jer su sportske aktivnosti u školi besplatne za razliku od klubova, a ne mogu svi roditelji platiti izvanškolske aktivnosti. Tu je i diskriminacija djece koja boluje od neke druge bolesti jer se za oboljelog od covid 19 organizira on line nastava, a za druge bolesti to nije praksa. Predlažem da se sve do dva tjedna izostanka iz škole tretira kao obično odsustvo jer on line nastava opterećuje i roditelje i profesore, a za učenike je slab benefit“, objasnila je Selak Raspudić.

Istaknula je kako se, prema britanskim preporukama, maske ne nose u školi iz dva razloga, zato što štete nastavnom procesu i zato što navode djecu da još više diraju lice namještajući masku što zapravo predstavlja veći rizik za njihovo zdravlje.

„Imajući u vidu da se epidemiološki britanska situacija ne razlikuje bitno od hrvatske, postavljamo opravdano pitanje zašto i s kojim objašnjenjem su kod nas na snazi drugačije mjere. Imajući u vidu da su prvo maske bile obavezne za svu djecu, a da se to onda pod pritiskom javnosti prebacilo na lokalne stožere, postavljamo pitanje je li uvođenjem njihove obvezatnosti za sve, prekršen članak 16. ustava RH koji se odnosi na razmjernost ograničenja ljudskih prava i sloboda. Također nejasno je kada se maske smiju ukinuti, odnosno u kojoj su epidemiološkoj situaciji neophodne. Budući je njihovo nošenje istaknuto upravo kao najtraumatičniji dio nastave, a postoji bojazan i zdravstvene ugroze, potrebno je hitno preispitati njihovo nošenje unutar razrednih odjeljenja i razjasniti kriterije ukoliko se smatra da je ono neophodno“, rekla je Selak.