Most inicirao sastanak oporbe na kojem se razgovaralo o osnivanju istražnog povjerenstva o radu DORH-a

Zagreb, 23. rujna 2020. – Saborski zastupnici Mosta Nikola Grmoja i Miro Bulj održali su danas konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru kako bi najavili zajednički sastanak opozicije koji je Most inicirao kako bi oporba reagirala na institucionalnu krizu koja je izbila  nakon izbijanja afere Janaf.

„Nužno je propitati rad DORH-a i ostalih nadležnih institucija zbog konstantnog pucanja mjera i curenja informacija, te rasvijetliti tko je odgovoran zbog toga, te odgovoriti kako se osobe koje su primile mito imenuju na čelo strateških tvrtki. Predsjednik RH je izrekao vrlo teške optužbe, navevši da su premijer i ministar unutarnjih poslova utjecali na ovu istragu i politički je instrumentalizirali. Zato je to potrebno ispitati na način da se Hrvatskom saboru predloži osnivanje Istražnog povjerenstva koje se ne može baviti ovim konkretnim slučajem, ali može istraživati utjecaj politike na DORH i ostale nadležne institucije, a isto tako može se baviti općenitim curenjem informacija u istragama, te kako začepiti te rupe koje imamo u DORH -u. Kao predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije inicirat ću radni sastanak“, rekao je Grmoja.

Zastupnik Miro Bulj, član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, zatražit će hitnu tematsku sjednicu za koju očekuje da će svi članovi podržati kako bi se raspravilo o izjavama o krizi koja se događa u nadležnim institucijama, ali i kako bi se raspravilo o komprimitirajućim stvarima izrečenim od strane predsjednika Milanovića o radu DORH-a i Vlade.

„Zastupnicima ništa drugo ne preostaje nego da kao tijelo birano od strane hrvatskih građana hitno poduzmu određene mjere jer izgleda da duboka država funkcionira na primjeru tajnih sastanaka u povlaštenim klubovima gdje se dijelio novac koji je opljačkan u tvrtkama. Mišljenja je da saborski zastupnici, poglavito nadležni Odbor za nacionalnu sigurnost, moraju hitno održati sastanak i donijeti određene zaključke, a isto tako očekuje od predsjednika sabora da u saborsku raspravu hitno uvrsti izvješće DORH-a zbog velikog interesa javnosti. Očito duboka država na primjeru Slovenske 9 govori  u kakvoj se situaciji institucije Republike Hrvatske nalaze“, rekao je Bulj.