Most: Mjere stožera za kafiće i restorane nelogične su i nedosljedne

Zagreb, 15. listopada 2020. – Saborski zastupnici Kluba Mosta danas su na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru istaknuli kako su mjere Nacionalnog stožera, donesene za ugostiteljske objekte, nelogične i nedosljedne, a govorili su i o problem zatvorenih školskih sportskih dvorana, gdje se također  koriste nelogična mjerila.

Saborski zastupnik Nino Raspudić rekao je da su nove mjere za ugostitelje solomonsko rješenje kojim će vlast odgovornost prebaciti na druge: “Ugostiteljski objekti ili rade ili ne rade, ako je epidemiološka situacija takva onda neka proglase lockdown, a ako ih puštaju da budu otvoreni neka se nađu racionalne mjere koje će pridonijeti zaštiti građana u situaciji pandemije i s druge strane im omoguće poslovanje”, istaknuo je Raspudić, rekavši da je primjetna dezorijentiranost stožera i politika polovičnih mjera koje zbunjuju javnost.

Saborski zastupnik Ante Kujundžić rekao je da su mjere za ugostitelje izvan pameti, te istaknuo da su ugostitelji prošle godine u proračun donijeli oko četiri milijarde eura, a sada se  od njih traži policijska provedba mjera: “Ponovno svjedočimo svojevrsnom obliku divljanja i teturanja stožera koji ne zna što napraviti. Stožer je izgubio glavu i smjer, prije svega autoritet, pa svoju opravdanost pokušava dokazati logikom nelogičnosti, a odgovornost neodgovornošću”, kazao je Kujundžić.

Saborski zastupnik Marin Miletić upozorio je na nelogičnost mjera stožera vezano za zatvorene školske dvorane: “Tisuće djece u Hrvatskoj ne može se baviti sportom zbog zatvorenih školskih dvorana. Napominjem da je neujednačenu praksu, pa se tako različito tretira grad Rijeka od riječkog prstena”, kaže Miletić.

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić predložila je stupnjevanje mjera, ovisno o tome kakva je epidemiološka situacija u pojedinom mjestu: “Prvo treba utvrditi kriterije po kojima se donose pojedine epidemiološke mjere, utvrditi različite razine stupnjeva opasnosti od epidemije po uzoru na ostale europske zemlje, a nakon toga objekte koji su pod vrlo visokim rizikom zaraze zatvoriti, a za ostale utvrditi epidemiološka pravila. Stožer je kod nas prvo donio mjere za kafiće, a nakon toga će tek donijeti mjere po kojima se te mjere trebaju provesti”, rekla je Selak.