Most: Dvotjednom saborskom stankom želi se izbjeći rasprava o gorućim problemima

Zagreb, 16. listopada 2020. – Saborski zastupnici Kluba Mosta danas su upozorili da je nedopustiva dvotjedna saborska stanka, kojom se želi se izbjeći rasprava o gorućim problemima, te poručili da je nužno da sabor nastavi s radom u ovako kriznoj situaciji.

Saborska zastupnica Marija Selak Raspudić istaknula je: “Dvotjedna saborska stanka uvodi se u vrijeme kada je nužno da Hrvatski sabor radi, obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo i kada je dužnost zastupnika govoriti u ime naroda koji se nalazi u nezavidnoj situaciji. Pandemija, posebne okolnosti rada škola, zdravstva, mjere stožera, prosvjedi ugostitelja, prijevoznika, ekonomska kriza, težak položaj obrtnika, malih poduzetnika … sve su to važni razlozi za rad sabora. Očito se time želi pod tepih gurnuti sve ono što je mjesecima svima vidljivo, a to je da cure posljednji sati za moratorij na ovrhe, na koljenima su ugostitelji, obrtnici, mali poduzetnici, otežano je funkcioniranje cijelog društva. Na ovaj način ušutkavaju se građani u čije ime saborski zastupnici govore. Smatramo da sabor mora nastaviti s radom”, rekla je Selak.

Napomenula je kako je izostalo i uobičajeno izvješće o radu Vlade, koje predsjednik Vlade obično iznese na početku jesenskog zasjedanja, a do sada ga Plenković nije iznio, a izvjesno je da zbog dvotjedne stanke ni neće, barem do polovice studenog.

Saborski zastupnik Nino Raspudić je istaknuo kako dvotjedna saborska stanka slijedi iako na dnevnom redu stoje važna izvješća, od izvješća predsjednika Vrhovnog suda o stanju sudbene vlasti, izvješća DORH-a o radu državnih odvjetništava, do izvješća o radu povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa. Na dnevnom redu je ukupno 8 zakona Mosta, od toga 5 zakona zastupnika Mira Bulja, te važan Mostov prijedlog zaključka o izvješću Vlade RH o radu stožera civilne zaštite.

“Dvotjednu stanku mi ne želimo I smatramo da sabor mora raditi u gorućoj situaciji. Nama je rad sveden na jednu četvrtinu I sada ćemo dva tjedna biti potpuno ušutkani. Moglo se pronaći rješenje i da saborski zastupnici budu prisutni u Hrvatskom saboru jer zastupaju građane koji su ih izabrali i važno je da zastupaju njihove interese, a ne da tričetvrtine kluba ne smije biti u sabornici. Dvostrukim mjerilima se stalno manipulira. Dok je saborski zastupnik Hrebak bio dovučen u sabor iako je bio u samoizolaciji, danas je zastupnicima Bulju I Grmoji rečeno da ne dolaze u sabor jer je jedan zastupnik zaražen koji je s njima sjedio u istoj prostoriji na odboru”, rekao je Raspudić