Ministar se mora osvrnuti na goruće probleme visokog obrazovanj

Božo Petrov na tribini “Stop diskriminaciji stručnih studija”, inicijative 300=300

Zagreb, 29. listopada 2020. – Predsjednik Mosta Božo Petrov i Inicijativa 300=300 organizirali su tribinu na temu “Stop diskriminaciji stručnih studija“. Gosti tribine, uz Petrova, bili su i dr. sc. Damir Jugo, predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola, te Dijana Radovniković, voditeljica inicijative.

Petrov je, kao i na prošloj tribini u Splitu, istaknuo važnost problema stručnih studija, te izrazio svoje nezadovoljstvo izostalom reakcijom nadležnog ministarstva. Odluka Ustavnog suda, kojom je ukinut dio Zakona o HKO, a o kojoj je Petrov govorio i u Hrvatskom saboru, tražila je žurnu reakciju svih aktera, osobitno nadležnog ministra. Više od 50 000 studenata ne može čekati da se ministar osvrne na goruće probleme visokog obrazovanja. Ukidanjem odredbi Zakona, stvara se pravna nesigurnost među velikim brojem studenata, ali i njihovih roditelja, koji su često bili prisiljeni podizati kredite, kako bi svoju djecu školovali.

Voditeljica inicijative Dijana Radovniković istaknula je kako je nužno krenuti u rješavanje problema.

“Pozivam ministra  Fuchsa na konstruktivni dijalog jer vremena je sve manje. Studenti su zabrinuti i nesigurn jer nemaju informacija od resornog ministarstva. Poručujemo rektoru Borasu da se nadamo da se ovakve situacije više neće ponavljati, jer mi smo tu, i bit ćemo tu, dokle god bude potrebno. Ne odustajemo dok se situacija ne riješi i jer se studenti nalaze u nezavidnom i nesigurnom položaju. Pozivamo institucije da se pobrinu da se studenti mogu mirno posvetiti onome zbog čega su i upisivali fakultete, a to je obrazovanje”, rekla je Radovniković.

Damir Jugo je naglasio kako pozdravlja i podržava svaku javnu raspravu o stručnim studijima, pogotovo onu koja vodi postizanju konsenzusa o njihovoj jednakopravnosti sa sveučilišnim studijima.

“Jako je važno što su sve političke opcije, koje su dosad adresirale pitanje Hrvatskog kvalifikacijskog okvira i položaja stručnih studija, izrazile nedvojbenu podršku statusu stručnih studija. Istovremeno mogu reći kako Vijeće veleučilišta i visokih škola vodi kvalitetan dijalog s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u pronalaženju rješenja za ovo pitanje i vjerujem kako će uskoro u proceduru biti upućen prijedlog izmjena Zakona koji će kvalitetno i bez ikakvih negativnih učinaka za studente stručnih studija trajno riješiti problematiku Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru”, rekao je Jugo.